Sanal gerçekliği sınıfınıza getirin

Sınıfınızda sanal gerçeklik teknolojisini kullanmak isteyip de nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız, bu yazı tam size göre.

Öncelikle günümüzde sanal gerçeklik türlerinin neler olduğuna bir bakalım:

Sınıf ortamında bilgisayar tabanlı sanal gerçeklik kullanmak ekonomik olarak çok mantıklı değil. HTC Vive fiyatının yaklaşık olarak 6000₺ olduğunu düşünürseniz ve buna bilgisayar fiyatını da eklerseniz, sınıftaki öğrencilerin tamamının bir derste faydalanabileceği kadar sanal gerçeklik gözlüğü almanız çok mümkün olmayabilir. Ayrıca kablolarından dolayı uygulama alanının da sınırlı olacağını unutmamak gerekir. 1-2 tane HTC Vive ile okulunuza bir sanal gerçeklik laboratuvarı kurabilirsiniz. Yine de bir ders saatinde tüm öğrencilerinizin faydalanmasını sağlayamayacaksınız. Sizin için maddiyat problem değilse tercih edebilirsiniz.

Bilgisayar tabanlı sanal gerçeklik

Mobil tabanlı sanal gerçekliğin en büyük avantajlarından biri sizi kablolardan kurtarıyor olması. Cardboard olarak bilinen gözlükler akıllı telefonlarla birlikte kullanılıyor. İnternette biraz araştırırsanız 50₺ gibi rakamlarla bir Cardboard almanın mümkün olduğunu göreceksiniz. Ancak Cardboard gözlükler bir akıllı telefonla birlikte kullanıldığı için maliyeti artıran unsuz bu kez akıllı telefonlar olarak karşımıza çıkıyor. Yine de ekonomik olarak bilgisayar tabanlı sanal gerçeklik ile kıyaslandığında çok daha mantıklı bir seçenek.

Mobil tabanlı sanal gerçeklik

Bağımsız sanal gerçeklik gözlükleri ile bir bilgisayara ya da akıllı telefona ihtiyaç duymaksızın yalnızca gözlükle bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Oculus Go’nun Amerika fiyatı 199$. Ancak bu gözlükleri Türkiye’de değerinin 2 katına satıyorlar. Bilgisayar, telefon, kablo gibi sınıf ortamında vaktinizi harcayacak unsurların olmaması sebebiyle diğer iki sanal gerçeklik türüne göre sınıf ortamında kullanılabilirlik açısında daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Bağımsız sanal gerçeklik

Eğer sınıfınızda yıl boyunca aktif olarak sanal gerçeklik kullanmak istiyorsanız, önerim bağımsız sanal gerçeklik gözlükleri olacaktır. Ekonomik ve uygulanabilir olmasıyla sınıf ortamı için birebir. Bu seçenek sizin için uygun değilse mobil tabanlı sanal gerçekliğe, yani Cardboard seçeneğine yönelmenizi öneririm. 

Görüşmek üzere.